Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари  на Турция в

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари  на Турция в
Коментари Харесай

Турция обеща да попречи на мигрантите да стигат до Беларус

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари  на Турция в петък за решението да не позволява жители на Ирак, Сирия и Йемен, планиращи да пътуват до Беларус, да купуват билети или да се качват на самолети на турските летища, оповестява Ройтерс.

На същия ден турската Главна дирекция за гражданска авиация разгласи,  че решението е било взето, с цел да се позволи " казусът с незаконното прекосяване на границата сред Европейски Съюз и Беларус ". 

Европейски Съюз договаря с интернационалните превозвачи като " Търкиш еърлайнс ", с цел да ги убеди да преустановят издаването на еднопосочни билети до Минск, откъдето, както твърди блокът, мигрантите са превозени до полската граница като инструмент за оказване на напън върху Европейски Съюз. Полските управляващи считат, че управлението на Беларус умишлено притегля в своята страна мигранти от Близкия изток с тази цел, само че Минск отхвърля обвиняванията.

Междувременно Европейската комисия разгласи, че е по отношение на Международната асоциация за въздушни транспорти (IATA), Организацията на арабските авиолинии и с обособени самолетни компании по въпроса с полетите с мигранти към Беларус. 

Говорител на Комисията  посочи, че измежду самолетните компании, обещали да не позволяват продължение на дейностите на управляващите в Минск, са самолетни компании от Турция, Мароко, Египет, Ливан, Обединените арабски емирства, Оман, Катар, Ирак. Той  добави, че ЕК приготвя " черен " лист на самолетните компании, използвани за задачите на Беларус за оказване на миграционен напън над Европейски Съюз.

Комисията добави, че се подготвя осигуряване на филантропична помощ за към 2000 мигранти по границата на Беларус с Полша. Той посочи, че помощта се планува да бъде разпределена от организациите на Червения кръст и Червения полумесец.

В същото време държавната беларуска самолетна компания " Белавиа " пък разгласи, че приключва транспорта на жители на Ирак, Сирия и Йемен от Турция в Беларус от петък, 12 ноември. В известие, оповестено на уеб страницата й, се споделя, че решението е по молба на управляващите в Анкара.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР